”Bara jag inte blir hemmasittare igen”

Ibland är drivkrafterna tillräckliga för att skapa förändring på systemnivå. I dagarna svängde Nynäshamns kommun till att göra det möjligt för personer att studera med ersättning i en annan kommun på Folkhögskola. Sigge kan lugnt avsluta sina studier, det hade aldrig varit möjligt utan stödet från MIA.

 

Terése Svejer är alltid engagerad i sina deltagare, men tack vare henne har 18-åriga Sigge inte bara gått från isolering till studier på Ågesta Folkhögskola, han har även banat väg för alla ungdomar i Nynäshamns kommun.

Sigge kom in i MIA på premissen att han behövde ha en och samma kontaktperson för att närma sig arbetsmarknaden. Térese blev hans handledare.

Från hemmasittare till elev

”Sigge ville verkligen jobba, men hade inte avslutat gymnasiet. Under samtalen insåg han att han ville studera. Jag lyckades få in honom på Ågesta Folkhögskola, trots pandemin och det ökade intresset för studier som skapat platsbrist. Jag är envis när det gäller”, säger Terése.

 

Bra stöd i skolan, engagerade föräldrar och Terése som Supported Employment-handledare gjorde att Sigge fick det stöd han behövde för att själv ta sig från hemmet till skolan.

 

”Jag samtalade med skolan, med föräldrarna och med Sigge. Var för sig, tillsammans och ibland med alla samtidigt. Det var viktigt att inte släppa taget innan stressmoment var borta och det fanns en trygg omvärld där Sigge kunde studera på sina villkor.”

Bättre villkor för unga

Det är nu problemen kommer in. Det visade sig nämligen att Nynäshamns kommun inte ersatte SL-kort, måltider på skolan och terminsavgift när skolan låg i en annan kommun.

”Det kan vi inte acceptera tänkte jag och mejlade berörda parter. Sedan dess har mycket hänt. När Sigge skrevs ut ur MIA, fortsatte hans föräldrar att driva processen. Inte för sin egen skull, utan för att det blev en samhällsfråga. De ville hjälpa andra ungdomar i kommunen.”

 

I veckan togs ärendet upp i Näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden. De beslutade att ersättning ska ges till alla elever som ej fyllt 20 år och som studerar för att få gymnasiekompetens även på Folkhögskola. Oavsett skolans grafiska placering.

 

MIA har gjort skillnad igen, det känns otroligt skönt.

”Jag är så stolt, säger Terése

Senaste inläggen