Sorg och beslutsamhet efter Almedalen

Just hemkomna från Almedalen är det många tankar och känslor som rör sig. Även om vi inte kände Ing-Marie Wieselgren som blev mördad på onsdagen personligen, hade de flesta av oss lyssnat  och lärt av hennes klokhet och fascinerats av hennes sprudlande energi och starka engagemang.

 

Ing-Marie har inspirerat många människor i uppdraget som nationell samordnare för psykiatrifrågor. Hennes starka röst har tveklöst bidragit till att avstigmatisera psykisk ohälsa. Att  jämställa det med andra åkommor som vårdcentralen tar sig an, utan värderingar. Det är stort.

Hennes arbete har starkt påverkat våra målgruppers inflytande. Att hon dessutom var en fantastisk person, älskad och uppskattad av så många, gör förlusten än större.

Samordningsförbunden och MIA Vidare genomförde det planerade  programmet i Almedalen bara några få meter från den plats där Ing-Marie  blev mördad. I vårt seminarium lyfte vi vikten av att lyssna och ta människors behov och vilja på allvar. Vi talade om medborgarnas tillit till myndigheterna och hur vi ska bibehålla ett öppet samhälle där alla har rätt till en plats på arbetsmarknaden.

Det blev ett lyckat  seminarium. Panelen bestående av Alexandru Panican, docent vid Socialhögskolan Lunds universitet, Alireza Akhondi (C), Riksdagens arbetsmarknadsutskott, Johanna Haraldsson (S), Riksdagens arbetsmarknadsutskott, Laura Hartman, chefsekonom LO och Lars Lööw, överdirektör Arbetsförmedlingen munhöggs tidvis på ett nästintill kärleksfullt sätt. Beslutsfattare och forskare har goda avsikter och vill lösa samhällsutmaningar som långtidsarbetslöshet och diskriminering på arbetsmarknaden. Delvis går idéerna isär om hur lösningarna ska se ut.  

MIAs Case manager Rasmus Wilson delade med sig av viktiga insikter från arbetet med deltagare. Projektchef Maria Rösby talade om vårt arbete med personcentrerade metoder, myndighetsgemensamma team,  jämställdhet, jämlikhet och tillgänglighet. Om mäns våld mot kvinnor.

Alla är ense om att Samordningsförbunden gör ett viktigt arbete, att vi erbjuder en plattform för samverkan som ingen annan. Däremot är inte alla överens om hur det ska gå till. Myndigheterna  som är självstyrande, arbetar utifrån sin egen logik och sina olika regler och system.

Låt oss fortsätta bygga världens bästa struktur för samordning. Tillsammans. Låt oss ta Ing-Marie Wieselgrens arbete till nästa nivå. För tillitens skull. För allas skull.

Fantastiska Ing-Marie Wieselgren var en person som samlade krafter, byggde nätverk, arbetade för människor som behövde en röst, de personer som själva  inte kunde få sin egen att ljuda tillräckligt högt.

Vi behöver fortsätta det arbetet.

I augusti är vi tillbaka med fullt driv och med fullt fokus på våra frågor. Då berättar vi mer om vår medverkan vid  FINSAM:s  onsdag i Almedalen. För precis som vår arbetsmarknadsminister Ardalan Shekarabi var vi där. Precis som han hade vi viktiga budskap som vi inte släpper för en sekund, även om vi för stunden låter sorgen efter en viktig medmänniska få ta plats. 

Vila i frid Ing-Marie Wieselgren.

Senaste inläggen